HomeNieuws  

05-12-2023

Preventief of correctief vervangen van noodverlichting? 

2231622 Meis Bedrijfshulpverlening en Brand Content november   Website

Accu’s van decentrale noodverlichting hebben een beperkte levensduur en dienen na enige tijd te worden vervangen. Vervanging kan preventief plaatsvinden of correctief. Het preventief vervangen van accu’s biedt de meeste zekerheid.

Op basis van Europese normen en diverse tests, moeten accufabrikanten een levensduur van minimaal vier jaar garanderen. 

Afnemende accucapaciteit

Veel accu’s gaan daarentegen langer mee. Dan is in een aantal gevallen correctief vervangen een optie. Het is echter onmogelijk te bepalen welke accu’s een langere levensduur hebben. De accucapaciteit neemt namelijk niet lineair af, maar zakt in een relatief korte periode in. Het moment waarop dit gebeurt is niet te voorspellen. Bovendien hangt de levensduur af van omgevingsfactoren, waarvan de meest bepalende de temperatuur is.

Energiezuinige LED-armatuur

In verband met het productie- en importverbod op Tl-buizen vanaf augustus 2023, adviseren wij de accu’s van armaturen met Tl-buis niet te vervangen, maar direct heel de armatuur te vervangen door een energiezuinige LED-armatuur. Bij Meis Brandbeveiliging leveren wij armaturen met accu’s, die minimaal acht jaar meegaan. Dit scheelt aanzienlijk in de verbruiks- en onderhoudskosten.

Resterende levensduur

Er is veel onzekerheid over de resterende levensduur van een accu na de eerste vier jaar. In een omgeving met grote veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van veel mensen, of omdat sprake is van bijzondere risico’s, kiest u uiteraard voor de oplossing die de meeste veiligheid biedt: het preventief vervangen van accu’s. Zo voldoet de installatie zeker aan het Bouwbesluit en wordt aantoonbaar invulling gegeven aan de zorgplicht.

Wilt u meer informatie over het preventief of correctief vervangen van noodverlichting? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht:

Verder praten?

Dennis vertelt je graag meer. Bel naar 0183 675 160 of mail naar verkoop@meis-brandbeveiliging.nl

Het laatste nieuws

Wij bieden altijd de beste oplossing om uw veiligheid  te waarborgen.